DALLE VALLE / CYPRUS

En café og en restaurant er skudt op på Tåstrup Torv og giver liv til en ellers noget så grå forstad. Og så byder de endda på en verdenspremiere.

Uf! Det regner og det blæser godt og grundigt, og man kan kun konstatere, at på en sådan elendig dag i november, er alle forstæder grå. Og dog; for i Tåstrup, midtvejs mellem København og Roskilde, har man nemlig fået et nyt center - Tåstrup Torv - med en blanding af boliger og forretninger, som lyser godt op i efterårets tristesse.

Centeret, der projekteret af arkitektfirmaet Mangor & Nagel A/S med Ejendomsselskabet CASA A/S som bygherre, vender ryggen mod Tåstrup Station og åbner sig i en torvedannelse ud mod handelsstrøget Tåstrup Hovedgade og en nyanlagt busterminal. Det er især en fritliggende pavillon på torvet, der tiltrækker sig op-mærksomheden, og det var da også den bygning, som restauratøren Süsli Bayram fik øje på for nogle år siden, da de første spadestik til det nye center blev taget.

Placeringen ville sikre et konstant ”flow” af mennesker, og pavillonen var derfor et oplagt emne til at indrette en café og en restaurant. Som tænkt, så gjort - og i september måned 2013 blev dørene åbnet til café Dalle Valle og restaurant Cyprus.

En indbydende prisme på torvet

Det er indretningsarkitekt MDD Erik Sander Solberg, der har stået for indretningen af de to restauranter i den femkantede, pavillon- agtige bygning på 670 kvm.
Bygningen er lidt over fire meter høj og fremstår som en indbydende prisme på torvet med store glaspartier på alle sider, så enhver forbipasserende kan se de rødmalede vægge, der omslutter det centralt placerede køkken, samt restauranternes to store tag selv- buffeter. Om sommeren kan store dele af glaspartierne, der er leveret af Aludan A/S, skydes til side og således give adgang til udeservering med motordrevne baldakiner.

Facadernes store transparens er noget, der trækker folk til - plus en overordentlig fornuftig prispolitik - og indvendig bliver man heldigvis ikke skuffet. Indretningen er klar og funktionel med en række gennemtænkte detaljer, som tilsammen giver et indbydende helhedsindtryk. Hovedfarverne er sort og rød med rødmalede vægge mod køkkenet i en mættet nuance, der frækt brydes af en varm gul i trappen ned til toiletterne i kælderetagen, og et sortmalet loft, hvor fritliggende installationer og lydabsorbenter også er holdt i sort. Møblerne, der alle er leveret af Østergaard Intérieur A/S, er udført med sorte overflader og sort læder. Og her skal man lige lægge mærke til en fin, lille detalje i de specialdesignede sofaer, hvor ryghynderne er monteret med røde knapper. En anden god detalje i indretningen er, at Erik Sander Solberg har monteret de bærende betonsøjler langs facaderne med spejle, så de næsten forsvinder visuelt.

På trods af de mange gæster og de store glasarealer fornemmer man hurtigt, at der er en forbløffende god akustik i de to restauranter. Det skyldes ikke kun lydabsorbenterne fra Ecophon i loftet, men også gulvet, der er udført i 2,5 mm ”vinylplanker” med betegnelsen Rustic Pine Green Grey fra Armstrong Danmark A/S.
Udover de lydabsorberende egenskaber er gulvet meget slidstærkt og derfor Særdeles velegnet til restaurant med mange besøgende, og deraf følgende daglig rengøring.

To koncepter, to slags belysning - og en verdenspremiere

Caféen og restauranten er ret ens i lay-out og møblering, men koncepterne er forskellige. Café Dalle Valle følger buffet- koncept med dansk mad fra Süsli Bayrams to caféer i henholdsvis det nedlagte Daells Varehus (deraf navnet) på Fiolstræde i København og i Amager Center, hvorimod Cyprus har vægt på mad fra den østlige del af Middelhavet, og følger et over 20 års gammelt koncept fra en tilsvarende restaurant på Fisketorvet. De to koncepter er markeret fysisk med hver sin type belysning, og her er det især belysningen i Cyprus, der skiller sig ud med nogle flade, cirkulære pendler, der er monteret med LED-lyskilder og lydabsorbenter i midten. Pendlerne, der er modulopbyggede med kvartcirkler på 120 cm i indvendig diameter, er designet af Erik Sander Solberg for den østrigske belysningsproducent XAL.

Det er Solbergs første (og meget vellykkede) forsøg med belysningsdesign i serieproduktion - og restaurant Cyprus er det første sted i verden, hvor lampeserien, der har fået navnet UFO, er anvendt. Hver kvartcirkel er monteret med lysdioder med en samlet effekt på 11,5 W, og modulerne kan sættes sammen både som cirkler og som bugtede forløb - og de kan endvidere bygges sammen med udskårne som bugtede forløb – og de kan endvidere bygges sammen med udskårne lydabsorbenter af typen Solo fra svenske Echophon. Lyd og lys går således hånd i hånd med UFO, som ikke kun kan anvendes i restauranter, men også må formodes at være et oplagt valg til storrumskontorer og offentlige rum. Velbekomme!

Beliggenhed

Dalle Valle, Tåstrup Torv, 2630 Tåstrup

Designer- og indretningsarkitekt MDD

Erik Sander Solberg

40 års jubilæum i 2022 som selvstændig indretningsarkitekt.


Your Host

Lorenzo Rossi

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor.

More From Lorenzo Rossi

ADRESSE:

Fælledvej 19, 3. sal
DK-2200 København N

KONTAKT:

Tlf.: +45 2065 3529
Mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© DaVinci Gruppen - CVR nr. 35356959. 
All rights reserved.